En ny resa mot hållbar hälsa för kvinnor i och omkring klimakteriet

Hälsa hormoner


En ny resa mot hållbar hälsa för kvinnor i och omkring klimakteriet.

Välkommen till min blogg och min nya inriktning! Jag är så glad att du har hittat hit. Jag heter Camilla och har under de senaste 20 åren arbetat med att hjälpa, framförallt, kvinnor att bli starka, pigga och skapa hållbar hälsa genom livet. Nu tar jag ett nytt steg och riktar mitt fokus på ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat – kvinnohälsa, hormonell hälsa och klimakteriet. Ett område som jag under de senaste åren vidareutbildat mig inom.

Min Resa – hur allt startade

Jag var 45 år när en rad olika fysiska och psykiska förändringar av kroppen började ske utan att jag först förstod varför eller vad som hände. Där och då trodde jag att jag var på väg in i den berömda väggen, under en pandemi som jag trodde att även den var en bidragande orsak till att jag mådde som jag gjorde.

I samband med mina första symptom så började jag även få ont i leder, i kroppen, stelare och den svarade inte på min träning längre. Eller jag orkade inte träna det jag brukade älska att göra. Och träningen i jobbet kändes tuffare och tuffare och efter ett pass behövde jag lång återhämtning, och sömn.

Jag började känna mig nedstämd, deprimerad, fick ångestattacker och gråtfärdig för minsta lilla motgång. Ja, humöret blev verkligen som en berg och dal bana.

Trots att jag fortsatte ta hand om mig, äta bra, röra på mig om än lite annorlunda, tillät mig mer vila och återhämtning, allmänt mer fölåtande, så blev jag inte bättre. Istället började jag gå upp i vikt, och jag kände mig totalt helt värdelös.

Att kontakta vården satt långt inne. Jag trodde mig veta att om jag gjorde det så skulle de rekommendera mig att äta mediciner vilket jag helst undviker så långt det går.

Mitt i allt detta fick jag tips av en kund om en utbildning, Stark genom klimakteriet. Utan att koppla mina symptom med klimakteriet så var jag i ett skede i mitt företagande att jag behövde någon forma av förändring, ny inriktning. Jag hade tänk på det ett bra tag, men visste inte riktigt vad. Och med tanke på att jag själv börjar bli äldre, och även mina kunder, så tänkte jag att det var en bra idé. Jag anmälde mig, började kursen och redan efter någon timme in i utbildningen insåg jag att jag kunde bocka av mina symptom, en efter en.

Jag var och är i förklimakteriet.

Där och då började min resa med att boka tid till gynekolog, läsa på en hel del, allt för att lära mig så mycket som möjligt för att bygga mig själv stark för framtiden. Samtidigt kände jag att jag ville hjälpa så många kvinnor som möjligt med en förståelse för vad denna tiden innebär, och att det finns hjälp.

Vad är klimakteriet?

Klimakteriet är en naturlig del av livet som varje kvinna går igenom. Det är perioden som markerar slutet på menstruationerna och fertiliteten, och innebär stora hormonella förändringar i kroppen. Äggstockarna producerar både hormonerna östrogen och progesteron och även en liten mängd testosteron. De här hormonerna påverkar många delar i kroppen. Livmodern och genitalierna är det som vi kanske tänker på först, men även brösten, skelettet, bindväven, huden och hjärnan vilket kan förklara varför det kan bli en sådan stor omställning för kroppen och den mentala hälsan när vi når tiden kring klimakteriet. För vissa kvinnor sker detta smidigt, medan det för de allra flesta innebär en rad utmanande symptom som värme vallningar, sömnstörningar, trötthet, irritation, humörsvängningar och viktökning.

Varför jag tycker det är viktigt att prata om klimakteriet?

Trots att klimakteriet är en naturlig del av livet, är det ofta omgivet av tystnad och brist på kunskap. Många känner sig oförberedda, ensamma och isolerade när de går igenom denna period. Genom att prata öppet om klimakteriet och dela kunskap kan vi bryta stigman och hjälpa kvinnor att förstå vad som händer i deras kroppar, och hur de kan må så bra som möjligt.

Hur jag kan hjälpa dig

Min målsättning är att ge dig verktyg och den kunskap du behöver för att ta kontroll över din hälsa under och omkring klimakteriet. Här är några av de områden jag kommer att fokusera på:

  • Kost och Näring: Hur en balanserad kost kan hjälpa till att lindra klimakteriesymptom och stärka din hälsa.
  • Fysisk aktivitet: Träningsprogram anpassade för kvinnor i klimakteriet för att bibehålla styrka, flexibilitet och energi.
  • Mental och emotionell hälsa: Strategier för att hantera stress och andra känslomässiga utmaningar.
  • Sömn: Tips och råd för att förbättra din sömn och känna dig utvilad.
  • Symptomhantering: Naturliga och medicinska alternativ för att hantera klimakteriesymptom.

Vad du kan förvänta dig

På den här bloggen och på mina sociala kanaler kommer jag att dela informativa inlägg, tips, råd, berättelser och mycket mer. Mitt mål är att skapa en gemenskap där vi kan lära av varandra och stötta varandra genom denna resa. Huret är inte riktigt helt spikat, men jag känner att det bara är att starta och se vart det bär hän. Och jag hoppas att du vill följa med mig.

Dina frågor och tankar

Jag vill också gärna höra från dig! Vilka frågor har du om klimakteriet? Om kvinnohälsa? Hormoner?Vilka ämnen vill du att jag ska ta upp? Skicka mig gärna ett meddelande via mail camilla@villokan.se eller ett meddelande på instagram. Din input är ovärderlig och hjälper mig att skapa innehåll som verkligen gör skillnad.

Tack för att du tog dig tid att läsa detta inlägg. Jag ser fram emot att dela denna resa med dig och att tillsammans arbeta för att skapa en stark och hållbar hälsa och välmående innan, under och efter klimakteriet. Kom ihåg, du är inte ensam, och du förtjänar att må så bra som möjligt under varje steg av denna resa och genom hela ditt liv!

Varma hälsningar
Camilla

Livsstil