Äg dina vanor, så de inte äger dig!
Hur har ditt år startat?
Tiden flyger, och här är vi, en månad in i det nya året. Och jag vill bjuda in dig till att tänka hållbara förändringar genom att skapa hälsosamma vanor.
Vanor är inte bara små beteenden vi upprepar dag efter dag, de är nyckeln till en varaktig transformation. Och när det kommer till hälsa, är det särskilt viktigt att inte bara börja, som så många gör i januari, utan att skapa hållbara vanor som blir en naturlig del av vår vardag.
Men varför fokusera på vanor istället för storslagna nyårslöften? Svaret är enkelt, hållbarhet och långsiktighet. Vanor bygger stadiga grunder, en ritualiserad struktur för vårt välmående över tid. Det är som att odla ett träd – från frö till stadig stam och djupa rötter. Nyårslöften är som fyrverkerierna – bländande men snabbt slocknande. Vanor är som solen som stiger upp varje dag, pålitlig och konstant när den blir en del av vårt liv.
Vanor kan definieras som inarbetade rutiner som regelbundet utförs, automatiska svar på specifika situationer. De sparar den mentala ansträngning vi normalt behöver för att fatta nya beslut. Med upp till 35 000 beslut per dag är det värt att fråga: Hur mycket energi lägger vi på dem? Hur mycket energi har vi kvar för att upprätthålla viljestyrkan och nå våra mål?
Vi föds med vissa inbyggda vanor, många är en naturlig del av våra liv. Jag kan tänka mig att du inte ens märker att du alltid sätter på dig byxorna på samma sätt varje dag, alltid stoppar in samma ben först. Och ett vanligt exempel är att du rutinmässigt borstar tänderna morgon och kväll innan läggdags.
Men det finns även mindre godartade vanor, som att stanna uppe sent för ett favoritprogram eller att fastna i sociala medier. Elle den självkritik vi ger oss när vi inte presterar så bra som vi trodde att vi skulle göra. Det är dessa mindre gynnsamma vanor som kan påverka vårt välbefinnande negativt. Att bli medveten om och hantera dessa vanor är nyckeln till en hälsosammare livsstil.
Hur går vi till väga för att utveckla hälsosamma vanor då?
Börja smått! Jag delar korta, effektiva träningspass på sociala medier för att göra övergången från inaktivitet till intensiv träning mer hanterbar. Att ägna 10-15 minuter dagligen på mattan är mer realistiskt än fem timmars intensiv träning varje vecka. Små steg ger resultat, bygger självförtroende och momentum, driver oss mot framgång och framtida mål.
Belöna dig själv för framstegen. Fira varje träningspass, varje babysteg, genom att skapa en positiv koppling mellan vanan och positiva känslor. Reflektera över hur du känner dig efter träning – det är en form av belöning. Markera varje genomfört träningspass i din tracker och fira din egen dedikation. Belöningar skapar motivation och gör vanor mer hållbara. Och det fungerar vilken vana du än önskar utveckla, träning likväl som maten, sömnen, återhämtningen osv.
Förändring kan vara svårt, men när vi börjar smått med saker vi tycker om utvecklas våra vanor och vi kan se och fira våra framsteg. Det är aldrig för sent att ändra dina vanor.
Här är fyra praktiska tips för att komma igång:
- Observera dina vanor och identifiera vilka som påverkar ditt liv positivt.
- ”Stapla” nya vanor på befintliga, som att förbereda träningskläder kvällen innan. Kanske kan du dricka ett glas och vatten när ditt morgonkaffe brygger. Kanske registrerar du tre saker du är tacksam för innan du ens går upp ur sängen.
- Använd din loggbok/habittracker för att fira, inte kritisera. Så när du tittar på förra månadens genomförda träningspass i din tracker, fira alla x du ser och förbise eventuella luckor. Fira dig själv för all tid du tog tid för dig själv!
- Häng med på plankutmaningen i februari – börja smått och bygg vidare.