Mitt favoritjulgodis!
Jag kanske inte är så traditionell, gör det som jag gillar och mår bra av i mångt och mycket. Är svag för choklad, mandel, nötter, citrus och grönkål. Och tänk så mycket gott jag kan göra med det, och nu på julen njuter jag lite extra. I år blir det Choklad- och fikonbollar, Moas Snickers, citrus i olika varianter, nötter, och grönkålschips. Mums!
- Choklad- och fikonbollar ca 30 st
250 g mjuka torkade fikonbollar
100 g mandelmassa
3 msk kakao
50 g smör
2 dl mandelspån att rulla bollarna iBlanda samman alla ingredienser i en matberedare till en jämn smet, rulla små bollar. Häll ut mandelspån på en tallrik och rulla bollarna däri. Förvars i kylen.
Vill du så kan du göra din egen mandelmassa på 1 1/2 dl skalad mandel, mixas tillsammans med 1/2 dl honung till en jämn smet, enkelt och gott
- Moas snickers
Botten:
25 gram smör
1 dl riven kokos
¾ dl havregryn
1 msk agavesirapSätt ugnen på 175 grader. Mixa havregryn och kokos till en fin konsistens. Koka upp sirap och smör. Rör ner havregryn och kokosblandningen. Klä en liten brödform (ca 20×10 cm) med bakplåtspapper och tryck ut degen i botten. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Se till så att det inte bränns. Låt svalna något.
Jordnötssmörslager:
80 gram jordnötssmör, naturellt
Värm jordnötssmöret något så att den blir lätt att breda ut på botten.
Chokladöverdrag:
60 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
Smält chokladen försiktigt (tillsätt eventuellt lite olja). Bred choklad på jordnötslagret försiktigt. Låt stelna något och skär sedan i bitar. - Grönkålschips
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg grönkålen på en bakplåtspappersklädd plåt och häll över olivolja och strö på lite salt. Blanda om och sätt in i ugnen ca 10 minuter. Håll koll så de inte bränns.