Mitt favoritjulgodis!

Jag kanske inte är så traditionell, gör det som jag gillar och mår bra av i mångt och mycket. Är svag för choklad, mandel, nötter, citrus och grönkål. Och tänk så mycket gott jag kan göra med det, och nu på julen njuter jag lite extra. I år blir det Choklad- och fikonbollar, Moas Snickers, citrus i olika varianter, nötter, och grönkålschips. Mums!

  • Choklad- och fikonbollar ca 30 st
    250 g mjuka torkade fikonbollar
    100 g mandelmassa
    3 msk kakao
    50 g smör
    2 dl mandelspån att rulla bollarna i

    Blanda samman alla ingredienser i en matberedare till en jämn smet, rulla små bollar. Häll ut mandelspån på en tallrik och rulla bollarna däri. Förvars i kylen.

    Vill du så kan du göra din egen mandelmassa på 1 1/2 dl skalad mandel, mixas tillsammans med 1/2 dl honung till en jämn smet, enkelt och gott

  • Moas snickers
    Botten:
    25 gram smör
    1 dl riven kokos
    ¾ dl havregryn
    1 msk agavesirap

    Sätt ugnen på 175 grader. Mixa havregryn och kokos till en fin konsistens. Koka upp sirap och smör. Rör ner havregryn och kokosblandningen. Klä en liten brödform (ca 20×10 cm) med bakplåtspapper och tryck ut degen i botten. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Se till så att det inte bränns. Låt svalna något.

    Jordnötssmörslager:
    80 gram jordnötssmör, naturellt
    Värm jordnötssmöret något så att den blir lätt att breda ut på botten.

    Chokladöverdrag:

    60 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
    Smält chokladen försiktigt (tillsätt eventuellt lite olja). Bred choklad på jordnötslagret försiktigt. Låt stelna något och skär sedan i bitar.

  • Grönkålschips

    Sätt ugnen på 200 grader. Lägg grönkålen på en bakplåtspappersklädd plåt och häll över olivolja och strö på lite salt. Blanda om och sätt in i ugnen ca 10 minuter. Håll koll så de inte bränns.