VILLoKANs julfavoritrecept!
Mozzarellasallad med basilika och persilja
100 g spenat och ruccolasallad
400g mozzarella
100 g soltorkade tomater
½ kruka färsk basilika
½ kruka färsk persilja
1 msk balsamvinäger
olivolja
Skölj salladen och lägg på ett fat. Skiva mozzarellan tunt och lägg ovanpå salladen. Kör soltorkade tomater, basilika, persilja och balsamicovinäger i mixern. Blanda i så mycket olivolja att den blir trögflytande konsistens. Häll dressingen över salladen.
Rödkålssallad
½ mellanstort rödkålshuvud
2 apelsiner
Chevré att toppa med
½ dl rapsolja
½ dl äppelcidervinäger
1 tsk salt
saften av en halv apelsin
Blanda alla ingredienser till dressingen ordentligt. Strimla rödkålen och häll över dressingen. Blanda runt i en bunke. Blanda i apelsinbitar och toppa med chevré eller annan smakrik ost. Olika sorters nötter är också gott att toppa med.
Rödkålsfräs
250 g strimlad rödkål
½ tsk olja
2 msk äppelcidervinäger
1 tsk senapsfrö
1 krm malda nejlikor
1 krm kanel
4 msk russin
färskpressad citron
Strimla rödkålen, fräs den i oljan och tillsätt resten av ingredienserna. Den är färdig när den mjuknat något men fortfarande har tuggmotstånd.
Grönkålssallad
ca 250 g färsk grönkål
1/2 dl russin
1 apelsin
1 rött äpple
1/2 dl valnötter
1 msk flytande honung
2 msk färskpressad citronjuice
3 msk olivolja
3 msk färskpressad apelsinjuice
1 tsk salt
1 krm peppar
Lägg russinen i kallt vatten ca 15 minuter. Ta loss de inre mjuka bladen på grönkålen och lägg dem i kokhett vatten i 1 minut och kyl sedan snabbt i iskallt vatten. Låt rinna av eller krama ur. Skär bladen i mindre bitar. Skala och skär apelsinen i små båtar, skölj och kärna ur äpplet och skär det i små bitar. Häll av vattnet från russinen. Rör samman dressingen och smaka av. Blanda salladen och häll över dressingen. Pressa ner salladen med en assiett och låt den stå kallt ett par timmar. Lyft salladen med en gaffel och lägg ner valnötterna före serveringen.
Rödbetssallad med pepparrot
2 äpplen
4 inlagda rödbetor
½ liten purjolök
250 g kesella
1-2 tsk färskriven pepparrot
1 krm salt
1-2 msk rödbetslag
Hacka och blanda ihop alla ingredienser, smaka av med lite salt och peppar. Låt gärna stå en stund innan servering
Ugnsrotade rotfrukter med pesto
Blanda dina favoritrotfrukter som morot, palsternacka, rödbetor, lök, brysselkål och ugnsrosta i cirka 30 minuter eller tills de har lätt tuggmotstånd. När 10 minuter återstår lägger du över cocktailtomater. Ta ut rotfrukterna, lägg på peston och rör runt.
Laxsallad med parmesan
1 stort broccolistånd
1 tråg ruccolasallad
2 dl kokta gröna linser
½ röd paprika
½ orange paprika
1 dl rödkål, hyvlad med osthyvel
6 msk olivolja
6 msk balsamvinäger
400 g gravad lax
parmesan
Ångkoka broccolin i buketter under kort tid och låt kallna. Skölj ruccolasalladen och lägg på ett fat. Lägg linser, strimlad paprika, broccoli och hyvlad rödkål. Häll över olivolja och balsamicovinäger. Blanda väl. Lägg upp och dekorera med lax. Hyvla rikligt med parmesan över.
Ägghalvor med Avokadocrème
6 st ägg
1 st avokado
1 msk kesella
1/2 tsk spiskummin
1 tsk citronsaft
salt peppar
skalade räkor
Koka äggen och låt de svalna. Dela avokadon och gröp ur köttet. Mixa avokado med kesellan och kryddorna. Skala och dela äggen i halvor. Spritsa eller skeda upp crèmen på ägghalvorna. Toppa med några räkor och lite dill.
Lammfärsbullar
500 g lammfärs
1 schalottenlök
1 tsk starkt chilipulver
1 tsk salt
1 tsk peppar
½ tsk mald koriander
1 tsk god curry
1 ägg
1 tsk mjöl
2 vitlöksklyftor
Blanda färsen med finhackad lök, kryddor, ägg, mjöl och vitlök. Forma teskedsstora bullar av färsen, lägg dem på bakplåtspapper och stek i ugn i 10 – 15 minuter tills de är väl genomstekta.
Yoghurt med kardemumma
1 l mild naturell yoghurt
3 msk kardemumma
4 msk hackade nötter
Häll yoghurten i ett kaffefilter och låt rinna av i tre timmar. Blanda med kardemumma och strö över nötter. Häll upp i dessertglas.
Kanelsmakad fruktsallad
Blodapelsin
Rött äpple (ex Ingrid Marie)
Sharon
Granatäpple
Päron
1 ½ dl keso
½ dl kesella
2 msk russin
½ tsk kanel
Skär alla frukterna i bitar. Blanda samman keso, kesella, russin och kanel och servera till fruktsalladen. Strö ev. lite solrosfrön över.