December – upptäck kraften i reflektion

December reflektion


Att använda reflektion som ditt hemliga vapen för hållbart välbefinnande

Vänner, det är snart dags att avsluta ännu ett år. Du kanske har fullt upp med att förbereda dig inför julens alla härligheter. Kanske är du överväldigad över hur du ska avsluta året starkt, springer på fort för att hinna med saker som du känner att du inte hunnit med. Eller så kanske du känner dig redo och blickar framåt mot det nya året.

Jag vet att du kanske känner dig lockad att börja sätta upp intentioner och mål för det nya året just nu, där är jag och jag strävar gärna framåt, men låt oss först stanna upp ett litet tag och fundera en liten stund. För ett viktigt steg mot hållbarhet, förändring och utveckling är reflektion. Att fundera över var du var den här tiden förra året och på allt du har åstadkommit i år är en utmärkt utgångspunkt för att sätta dina nya intentioner.

När vi enbart fokuserar på vårt mål och struntar i att reflektera över vår resa och de prestationer vi har nått, riskerar vi att inte känna oss tillfredsställda eller framgångsrika. Vi kanske inte ens firar de framsteg vi har gjort. Det är dessa framsteg och den känslan av framgång som motiverar oss att fortsätta. Att bara stirra på målet utan att reflektera över resan kan göra att vi förlorar perspektivet och inte inser våra framsteg, vilket i sin tur kan minska motivationen.

Reflektion handlar om att pausa, tänka och lära av våra erfarenheter. Det är inte bara en övning som görs en gång om året, det är en livsstil. Genom att regelbundet reflektera över våra val inom t.ex. kost, träning, mental hälsa och välmående likväl som över vårt arbetsliv, skapar vi en medvetenhet som är nyckeln till långsiktig framgång. Och det behöver inte vara komplicerat.

Reflektera över ditt år med ett av dessa praktiska verktyg:
 1. Skriv dagbok: ta en penna och en dagbok och skriv ner dina tankar och känslor. James Clear, författare till en av mina favoritböcker, Atomic Habits-1% metoden, genomför en årlig översyn (och publicerar den sedan för alla att läsa) av sin utveckling. Han reflekterar över dessa tre frågor:

  – Vad gick bra i år?
  – Vad gick mindre bra i år?
  – Vad jobbar jag mot?

  Dessa frågor är ett utmärkt underlag för din reflektionsstund.
 2. Konversationsreflektion, sätt dig ner med en vän som du litar på och känner dig trygg med och reflektera högt över ditt år. Kanske använda frågorna ovan som diskussionsunderlag. Andra kan ofta se vår utveckling och förändring tydligare och det är alltid roligare att fira med någon som vi tycker om.

Reflektion är inte bara för stora milstolpar. Små saker vi gör blir stora framgångar över tid. Reflektion är inte bara något du gör; det är något du blir. Så bygg in enkla och effektiva sätt att reflektera över ditt liv, dina framsteg, gärna varje dag. Ett sätt kan vara att efter varje träning känna in hur du mår i din kropp och i ditt sinne. Den reflektionen är ett viktigt steg för att bygga en vana av kontinuitet i din träning. När du tar en stund att reflektera över hur du känner, kommer den känslan att motivera dig att fortsätta komma tillbaka och stå upp för dig själv, för du kommer att vilja känna så om och om igen.

Du kan reflektera över dina dagar med hjälp av:
 1. Morgon- eller kvällsreflektion: Börja eller avsluta dagen med att reflektera över dina mål och insatser.
 2. Mindfulness-övningar: Använd andningsövningar eller meditation för att öka närvaron och reflektionen.

Den här tiden på året är oftast fullbokad och hektisk, ibland kaotisk och kan även vara känslomässig. Men i slutet av året, ta tid för eftertanke. Du förtjänar att fira dina framsteg och den utveckling du har åstadkommit, och din fortsatta utveckling under det nya året och framåt beror faktiskt på det. Det är ditt val, och det är en investering i dig själv.

Tacka dig själv för att du är med på denna resa mot en starkare, friskare och mer medveten version av dig själv.

Varma vinterhälsningar,
Camilla

Ps. Jag vill höra från dig! Dela gärna dina reflektioner och erfarenheter och använd hashtaggen #reflekteraochväxa på sociala medier för att inspirera andra. Ds.

Reflektion

Tid for reflektion