Mera bär, frukt och grönsaker!

Boosta dig med mer bär, frukt och framförallt grönsaker under julen. De ger dig bra näring med mycket vitaminer, mineraler och fibrer. Äter du mer av bär, frukt, grönsaker och rotfrukter märker du också att suget efter sötsaker och söta drycker minskar. Du får i dig bra med skyddande ämnen, som antioxidanter, som gör dig piggare och friskare. Läs gärna mer om detta under tidigare inlägg, antioxidanter och fria radikaler. För att må bra och hålla kroppen på topp behöver du äta bra och varierad mat.

En av mina favoriter under julen är grönkålen som jag gärna experimenterar med. Här kommer ett favoritrecept;

Grönkålssallad  till 10 personer på buffébordet

250 g färsk grönkål
1/2 dl russin
1 apelsin
1 rött äpple
1/2 dl valnötter

1 msk flytande honung
2 msk färskpressad citronjuice
3 msk olivolja
3 msk färskpressad apelsinjucie
1 tsk salt
1 krm peppar

Lägg russinen i kallt vatten ca 15 minuter. Ta loss de inre mjuka bladen på grönkålen och lägg dem i kokhett vatten i 1 minut och kyl sedan snabbt i iskallt vatten. Låt rinna av eller krama ur. Skär bladen i mindre bitar. Skala och skär apelsinen i små båtar, skölj och kärna ur äpplet och skär det i små bitar. Häll av vattnet från russinen. Rör samman dressingen och smaka av. Blanda salladen och häll över dressingen. Pressa ner salladen med en assiett och låt den stå kallt ett par timmar. Lyft salladen med en gaffel och lägg ner valnötterna före serveringen.

Perfekt att servera på julbordet!

File:Boerenkool.jpg

//Camilla