,

Antioxidanter och fria radikaler

Vi utsätter oss för fria radikaler dagligen och en fri radikal är en instabil syremolekyl som vill bli ”hel”, den saknar en elektron och tar den från andra molekyler i vår kropp som våra celler, DNA, enzymer (proteiner) och fleromättade fettsyror. Om vi inte uppmärksammar dessa attacker kan de leda till allvarliga hälsoproblem, både idag och senare i livet, såsom infektioner, inflammationer, många av våra livsstilssjukdomar, men även påskyndat åldrande.

Att vi utsätts för fria radikaler är helt naturligt, det är en del av livet, men dagens hektiska tempo och livsstil kan ge oss en överexponering och större konsekvenser och skador. Dåliga matvanor, luftföroreningar, konserveringsmedel och tillsatser i vår mat, brist på motion, mental stress och även vår egen andning gör att fria radikaler släpps fria i vår kropp.

Antioxidanterna är vårt försvar mot de fria radikalerna. De delar med sig av sina elektroner, som de har överskott av, och stoppar nedbrytningen. Antioxidanterna är ett samlingsnamn på de näringsämnen i maten som vi äter och som har förmågan att skydda kroppen mot fria radikaler. Exempel på dessa ämnen är vitamin E, vitamin C, karotenoider, riboflavin, selen, zink, koppar och mangan. Sedan finns en mängd bioaktiva ämnen. Antioxidanterna finner vi främst i färgrika frukter, grönsaker, bär, te, kaffe, vin, choklad mm.

Du kan skydda dig mot de fria radikaler genom att leva hälsosamt, ha bra och sunda vanor. Undvika både passiv och aktiv rökning, begränsa din tid i solen, äta en balanserad kost, äta minst 5 till 10 frukter och grönsaker varje dag, och äta kosttillskott. Ny forskning visar att extra källor av antioxidanter kan ge ökat skydd mot den ökade exponeringen av fria radikaler.

För att veta om du har ett bra cellskydd kan du regelbundet mäta dina antioxidantnivåer. Vet du om du har ett fullgott skydd?

Vi erbjuder föreläsningar inom ämnet för att ge en fördjupad kunskap kring antioxidanter, fria radikaler, varför vi åldras och vad du kan göra för att optimera din hälsa. Nästa tillfälle är den 20 november kl. 18.00-19.00 i Göteborg. För mer information och anmälan maila mig på camilla@villokan.se, det är kostnadsfritt för gäster och kunder.

//Camilla

 

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *