Sola smart

Visst är allt så mycket enklare när det är sommar och sol och jag är så tacksam för att ha förmånen att vara mammaledig denna vår och sommar när vädret är som det är. Dock fick jag mig en tankeställare i helgen då jag lyckades bränna mig på axlarna. Jag som är så noga med att smörja in mig och hela familjen, ha bra kläder, att vi går in i skuggan emellanåt, dricker mycket vatten. Jag som tjatar om att det är viktigt att smörja sig året om! I helgen glömde jag mig själv i allt ståhej så mina axlar fick ta smällen efter en underbar dag med vänner och familj.

Hudcancer är en cancerform som ökar snabbt nu och det är våra förändrade solvanor som orsakar detta. Vi gillar att vara ute i solen och få fin färg, det ger oss energi och så bildas det massor utav D-vitmain. För vitaminet räcker det dock med 10-15 minuter per dag i direkt solljus för ljushyade personer en sommardag.

Det som vi ska skydda oss mot dessa dagar är UV strålarna och det är UVA och UVB som når jordens yta.

– UVA är den största delen av solens strålar som når jorden och är den strålning som tränger djupast ner i huden. Den gör så att pigmentet mörknar och huden blir tjockare och med tiden rynkig genom att skada hudens elastin och kollagen. Effekten kommer senare i livet, men det kommer så det är bra att förebygga.

– UVB strålning gör att vi blir röda och bränner oss när vi vistas för länge i solen. Brännskadorna ger skador i cellernas DNA, vilket kan leda till hudcancer.

Mina tips till dig i sommar;

  • Undvik solen när den är som starkast, mellan kl. 11-15. Barn under 1 år bör inte utsättas för direkt solljus.
  • Skydda huden med kläder. Modet nu är perfekt för varma sommardagar med luftiga kläder.
  • Använd solskyddsmedel med hög faktor och smörj dig ordentligt, flera gånger under en dag, och året om!

 

Detta solskydd använder jag och njuter av solen varje dag! Och ja, du blir brun även med solskyddsfaktor, gäller bara att komma ihåg att smörja sig också…

//Camilla