Din hälsa och hormoner

Hälsa hormoner


Din hälsa och hormoner

Här hos VilloKan Nature fokuserar vi på en mängd olika faktorer som bidrar till god hälsa. Ett område som är viktigt att tänka på i alla åldrar, och som vi lätt ignorerar eller bara glömmer bort, är våra hormoner och hur de påverkar vår hälsa och välmående. De senaste åren har detta ämne dock fått en helt annan uppmärksamt vilket är befogat om du frågar mig när vi tänker på kvinnohälsa.

Hormonell balans spelar en stor roll i hur vi mår och fungerar. Hormoner påverkar allt från blodsocker till blodtryck, tillväxt och fertilitet, sexlust, ämnesomsättning och till och med sömn. Deras inflytande går så långt som att förändra vårt sätt att tänka och agera från dag till dag. Det råder ingen tvekan om att våra hormoner är kraftfulla. De är naturliga och väsentliga delar i våra liv.

Att utbilda dig genom de olika förändringar och stadier som vi upplever som kvinna är avgörande för vår övergripande hälsoresa. Våra kroppar går igenom så mycket under våra liv, och våra hormoner förändras genom menstruationscykler, graviditet, för-klimakteriet och klimakteriet. När vi lyssnar på våra kroppar kan vi lära oss att hedra dem och ge dem vad de behöver.

Vilka hormoner påverkar kvinnohälsan mest?

Här är några av de viktigaste hormonerna att känna till och vilken roll de spelar i hur våra kroppar fungerar;

  • Adrenalin – stresshormon som förbereder oss på ”kamp eller flykt”. Kan påverka allt från din hjärtfrekvens och blodtryck till din mental skärpa och energinivåer. Kronisk stress och överaktivering av adrenalin kan leda till negativa effekter på din hälsa, såsom sömnstörningar, ångest och ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar.
  • Kortisol – stresshormon som produceras av binjurarna. Kronisk stress kan leda till obalanser i kortisolnivåerna, vilket kan påverka din sömn, energinivåer och immunförsvaret.
  • Östrogen – är ett av de primära kvinnliga könshormonerna och spelar en central roll i menstruationscykeln, reproduktionen, klimakteriet och skelettets hälsa. Det påverkar också hudens hälsa, humöret och din libido.
  • Progesteron –  är ett annat viktigt kvinnligt könshormon. Det är avgörande för att bibehålla en graviditet och reglerar också menstruationscykeln. Progesteron hjälper till att balansera östrogenets effekter.
  • Tillväxthormon – hGH – spelar en viktig roll i tillväxten, cellregenereringen och åldrandet. Hos kvinnor bidrar hGH till att upprätthålla muskelmassa, benhälsa och hudens elasticitet. Under djupsömn produceras hGH i större mängder, vilket är viktigt för kroppens återhämtning och vävnadsreparation.
  • Insulin – reglerar blodsockernivåerna. Det påverkar ämnesomsättningen och energinivåerna genom att hjälpa cellerna att absorbera glukos från blodet för energiproduktion eller lagring.
  • Serotonin – påverkar humör, sömn, aptit och känslor av välbefinnande. Obalanser i serotonin kan kopplas till depression, ångest och ätstörningar. Reglering av serotonin är också kopplad till hormonella förändringar under menstruationscykeln och klimakteriet.
  • Testosteron – spelar en roll i libido, energinivån, muskelmassan och benhälsan hos kvinnor.
  • Sköldkörtelhormoner (thyroxin och trijodtyronin) –  påverkar din ämnesomsättning och energinivå. Obalanser i sköldkörteln kan leda till problem som trötthet, viktökning och menstruationsrubbningar.

Vad kan hända när dina hormoner är ur balans?

När dina hormoner är ur balans kan du komma att börja känna de negativa effekterna i ditt vardagsliv. Dessa effekter kanske inte är uppenbara till en början. Det är därför som det är så viktigt att lyssna på din kropps signaler så att du kan säga ifrån och söka hjälp när något känns ur balans. Här kan det vara bra att föra dagbok över ditt mående under en period för att veta vad som händer i din kropp och vad du ska säga när du ber om hjälp.

Här är några tecken och symptom som du kan vara uppmärksam på. Om du upplever en eller flera av dessa kan det vara läge för dig att prata med någon om din hormonella hälsa.

  • Mensturationsrubbningar, oregelbundna menstruationer
  • Sköldkörtelprobelm
  • Ångest, lättirriterad, deprimerad, speciellt före din menstruation
  • Minskad sexlust
  • Oförklarlig viktuppgång
  • Onormala nivåer av trötthet och/eller utmattning

Låter du det bara gå och inte agerar på ovan signaler kan dessa problem påverka hur du mår och avsevärt påverka din allmänna hälsa.

Kraften av träning, näring och sömn för din hormonhälsa

Träning, näring och din sömn spelar alla en viktig roll när det gäller att främja hormonell balans.

Träning;

Har en betydande inverkan på våra hormoner. Regelbunden träning kan bidra till att reglera stresshormoner som kortisol, minska risken för insulinresistens och typ 2-diabetes, samt främja produktionen av våra ”må bra”-hormoner som endorfiner och serotonin. Oavsett om det är aerob träning för att främja hjärt-hälsa eller styrketräning för att bygga muskelmassa och förbättra metabolismen, kan regelbunden fysisk aktivitet vara en kraftfull förebild för hormonell balans.

Näring;

Vår kost spelar en avgörande roll för att stödja hormonell hälsa. Att äta en balanserad kost rik på näringsämnen såsom protein, hälsosamma fetter, fibrer, vitaminer och mineraler är viktigt för att hålla våra hormoner i balans. Fettlösliga vitaminer som A, D, E och K är särskilt viktiga för hormonproduktionen, medan näringsämnen som omega-3-fettsyror och antioxidanter kan bidra till att minska inflammation och stödja cellhälsan. Att undvika överdriven konsumtion av socker och raffinerade kolhydrater är också viktigt för att undvika blodsockersvängningar och hormonell obalans.

Sömn;

En god natts sömn är avgörande för att reglera kortisol, aptitreglerande hormoner som leptin och ghrelin, och för frisättningen av tillväxthormon. Att prioritera en regelbunden sömnrutin och skapa en lugn och avslappnande sovmiljö kan vara avgörande för att stödja en sund hormonbalans.

Genom att kombinera regelbunden träning med en näringsrik kost och bra sovvanor kan kvinnor främja hormonell balans och stödja sin övergripande hälsa och välbefinnande. Det är viktigt att notera att individuella behov och kroppssammansättningar kan variera, så det är alltid bäst att konsultera en hälso- eller näringsrådgivare för personlig rådgivning och rekommendationer.

Börja i det lilla och äg din hormonella resa genom livet

Vår hormonhälsa är ett så viktigt område av vår hälsa som påverkar vårt välbefinnande. Börja i det lilla när du fortsätter att lära dig mer om vad din kropp behöver för att må bra och hålla dina hormoner balanserade för optimal hälsa. Din hormonhälsa är din och bara du vet när något har förändrats i din kropp. Bli nyfiken på vad som hjälper dig att må bra, och ändra när du märker förändringar som påverkar din hälsa negativt. Att skriva dagbok är ett steg på vägen.

Se till att skapa de bästa förutsättningarna för dina hormoner att vara i balans, då skapar du bra förutsättningar för ett långt, hälsosamt och friskt liv!

Håll utkik! Vi har fler inlägg på gång den här månaden för att stödja dig, kvinna 40+, på denna resa, kika gärna in på instagram där det mesta kommer att delas med dig.

Kram
Camilla

Hormonell balans