Hur gör du för att hålla dig frisk?

Nu märker jag när jag pratar med nära och kära, dagisföräldrar, på skolan mm att förkylningstiderna är här och för mig som kostvetare är det då som jag får mest frågor om hur du ska göra för att hålla dig så frisk som möjligt.

Vad är det då som händer på hösten när mörkret börjar infinna sig, jo vi får ofta näringsbrister vilket leder till att vårt immunförsvar försämras. Mörkret gör sitt till med mindre dagsljus och kroppen bildar mindre D-vitamin, många av oss kommer in i vardagsstressen som ”äter upp” vårt försvar av antioxidanter, och vi äter alldeles för lite frukter, grönsaker och bär som stärker vårt försvar.

När jag läste den senaste rapporten från Riksmaten som kom ut efter sommaren så äter vi fortfarande i genomsnitt 2-3 portioner frukt och grönt varje dag. På tok för lite och detta skapar denna obalans i vårt försvar. Livsmedelsverkets rekommendation är 5 portioner per dag, men jag tror på att vi behöver äta betydligt mer för att få i oss ett optimalt näringsintag med tanke på den lilla näring som finns kvar i maten som säljs i affären. Så min rekommendation till dig är att öka ditt intag av frukt, men framförallt grönsaker och bär samt att du äter hemlagad mat med bra råvaror och skippar halvfabrikat för att minska intaget av tillsatser. Rör på dig en stund varje dag och se till att få tid till återhämtning, vila. Då mår kroppen som bäst!

Det jag egentligen ville komma fram till idag var att jag är nyfiken på vad du har för knep för att hålla dig frisk så här på hösten.

Hur gör du för att hålla dig frisk?

//Camilla

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *