Känner du dig otrygg när du går ute på kvällen?

Då är du inte ensam. Nästan var fjärde kvinna är rädd när hon går ensam ute på kvällen och var tionde kvinna går inte ens ut i sitt eget bostadsområde på kvällarna, enligt Brottsförebyggande rådet. Och således behöver de anpassa sin vardag på grund av rädsla för att någonting ska hända dem när de är ute. Och det är inte ok, eller hur känner du?

Jag själv känner igen mig. Jag går sällan ut själv när mörkret infallit och det skulle aldrig falla mig in att sätta på mig löparskorna och sticka ut i skogen, eller ens på löpslingor när det är mörkt. Ska jag vara helt ärlig så känner jag även en viss otrygghet även dagtid när jag är ensam mitt ute i skogen på en trailrunda.

Och vad gör jag då? Jo jag undviker medvetet vissa områden, väljer upplysta gator, ringer en vän men inte lika lätt när jag springer, eller helt enkelt tränar utomhus på dagtid när det är ljust. Och så har jag ju förmånen att ha ett gäng grupper som jag själv tränar och jag kan träna i.

Varför skriver jag nu detta?

När jag i höstas fick ett mail från en tjej som heter Linn som driver företaget Alarmwear så kändes det så rätt. De skapar brottsförebyggande- samt brottsavvärjande produkter för användning i utomhusmiljöer. En miljö som jag har min största verksamhet i, naturen som ligger mig varmt om hjärtat. Det gör mig så ont att vi är så många som väljer att stanna inne under en stor del av året för att vi känner oss rädda och otrygga. Kan detta larm hjälpa fler att våga ta sig ut mer, ut i naturen som gör oss så gott och får oss att må så bra, ja då är det ett samarbete som känns rätt och i linje med mina värderingar. Det är alla människors rätt att känna sig trygga, vi ska inte behöva begränsa oss och inte våga gå ut när det är mörkt.

Vad är då alarmwear?

Efter att Linn själv upplevt hot och otrygghet i utomhusmiljöer ville hon skapa en lösning för att minska den otrygghet som så många kvinnor upplever idag. Resultatet blev ett innovativt överfallslarm bestående av tre delar: ett brottsförebyggande midjeband, ett handhållet överfallslarm med ljudet av ett kvinnoskrik samt en app. Alla tre delar samverkar trådlöst med varandra.

De arbetar nära poliser, självförsvarsinstruktörer, brottsofferjourer, hundratals kvinnor samt andra aktörer för att skapa så trygga produkter som möjligt. Med Alarmwear visar du att du är larmad och visar att du skyddar det viktigaste du har!

Samarbete

Vi har valt att samarbeta med Alarmwear som skapar brottsförebyggande- samt brottsavvärjande produkter för användning i utomhusmiljöer. Vi vill hjälpa till att nå ut till fler otrygga själar. Du som tränar med oss har kanske redan sett någon av oss instruktörer använda alarmet på träningen. Vi som provar larmet just nu är Annie, Anna och jag Camilla. Och det är ett mycket praktiskt larm, förutom att det skyddar oss med själva larmet, så kommer det med ett midjebälte som lyser i mörkret som visar att du är bär larm, och i bältet får du plats med allt du behöver på din promenad eller löptur.

” Så praktiskt att larmet består ar tre olika delar, valbart utifrån vad du gör. Telefon eller handlarm om du vill vara diskret, och bälte om du är ute och går eller springer. Det bästa av allt är att bältet fungerar toppen att sätta fast ett hundkoppel i. Grymt smidigt vid löpning med hund!” säger Annie Andersson.

Har du frågor, nyfiken på larmet, hör av dig!

Vi vill att du ska känna dig trygg i vår fantastiska natur och i alla utomhusmiljöer vi har runtomkring oss.

//Camilla