Näringsfokus på det nya året

Näringsfokus

Näringsfokus

Med det nya året kommer nya mål, fokus och strävanden som rör arbete, familj, personlig utveckling, hälsa och andra områden i våra liv. Varje januari lyfts ofta ett gemensamt tema fram – behovet av att äta hälsosamt och etablera goda matvanor. Många kastar sig in i olika dieter för att uppnå sina hälsomål.

Hos oss delar vi övertygelsen om att mat spelar en avgörande roll för vår hälsa. Jag tror också att det finns bättre sätt att närma sig mat än genom strikta dieter. Min övertygelse är att näring utgör en grundläggande pelare för att förlänga och stärka vår hälsa, något som har blivit en allt större prioritet, särskilt för kvinnor. Vi förespråkar ett hälsosamt förhållande till mat – en hållbar strategi och en tillåtande inställning som undviker onödig skuldbeläggning för vad du äter.

Så månadens tema för januari är att fokusera på näring. Jag uppmanar dig att fortsätta med din reflektion, fokusera extra kring maten du äter och hur den påverkar din hälsa och hur du mår. Sträva efter att främja ett balanserat förhållningssätt till näring för att stödja och förbättra ditt välbefinnande.

Vad är närande mat?

Närande mat är näringstät. Dessa livsmedel ger dig viktiga vitaminer, mineraler och makronäringsämnen för att verkligen stödja din hälsa och hjälpa dig att må som bäst. Närande mat är helt enkelt nyckeln. Dessa livsmedel är mindre bearbetade och rika på proteiner, hälsosamma fetter, fibrer, frukt och grönsaker. De ger inte bara nödvändiga näringsämnen utan kan även erbjuda dig mer energi och antiinflammatoriska fördelar. Att minska inflammation i kroppen genom matval kan vara avgörande för att bekämpa infektioner och främja långsiktig hälsa.

Skillnaden mellan måltidsplanering och diet

Att prioritera näring betyder inte att du behöver vara strikt mot dig själv eller undvika vissa livsmedel eller livsmedelsgrupper. Vi tittar istället på vilka livsmedel som hjälper dig att må som bäst, ge din kropp näring med vitaminer, mineraler och näringsämnen och fokuserar på att lägga till mer av dessa livsmedel till våra måltider.

Måltidsplanering är ett sätt att planera för veckan som kommer för att se till att du får den närande maten som din kropp behöver för att må bra. Det är ett bra sätt att minska beslutsångesten och undvika stress under hela veckan genom att du känner dig förberedd. Vet du vad du ska laga så blir livet enklare.

Dieter är något helt annat. De tenderar att vara restriktiva, fulla och regler, och leder ofta till känslor av skuld när du äter utanför planen och begränsar dig.

En studie bland över 40 000 franska vuxna visade att regelbunden måltidsplanering var kopplad till tidsbesparingar och en bredare variation av mat. Och det behöver inte vara komplicerat eller ta mycket tid.

Lyssna på din inre röst

När det gäller näring är det viktigt att lyssna på din inre röst. Istället för att följa strikta regler, ställ dig själv frågor som ”Hur kommer detta få mig att må?” och ”Vad behöver min kropp just nu?”

Tänk på ditt eget förhållande till mat. Många av oss växte upp med att höra om bra och dålig mat, eller så kanske du upptäcker att vissa vanor eller känslor triggar dig till att äta mat som inte får oss att må som bäst. Du kanske till och med använder vissa livsmedel som en belöning eller som ett sätt att hantera vissa situationer.

Om detta känns som du, prova att vända på tanken. Genom att skifta fokus från förbud till medveten närvaro och ställa dig ovan frågor kan du skapa ett positivt förhållande till mat.

Enkla tips för mer näring

För att underlätta för dig att nå en näringsrik kost kommer här några användbara verktyg och strategier:

  1. Måltidsplanering: Underskatt aldrig papper och penna för att skapa din veckoplanering. Skaffa dig en kalender där du planerar och fyller i veckans måltidsplan, reflektera över utfallet. När du gjort detta i ett år är det bara att börja om med samma plan.
  2. Näringsberäkningsverktyg: Använd detta verktyg för att spåra din dagliga näringsintag. Detta ger dig insikt i vilka näringsämnen du får tillräckligt av och vilka du kanske behöver öka. Du kan numera prenumerera på min kost- och träningsapp NutritionData via min hälsoklubb online där du får detta samt en receptbank på 600 näringsberäknade måltider och så mycket mer som kan hjälpa dig på din väg.
  3. Näringscoaching eller kostkonsultation: Anlita en näringscoach eller kostkonsult för personlig vägledning. Vi som arbetar med detta kan skräddarsy en kostplan baserat på dina individuella behov och mål.
  4. Matleveranstjänster med hälsosamma alternativ: Utforska matleveranstjänster som fokuserar på näringsrika måltider direkt till din dörr.
  5. Kokböcker med näringsrika recept: Skaffa kokböcker med fokus på hälsosam matlagning. Böcker från välrenommerade kockar och näringsexperter kan ge dig kreativa idéer för näringsrika och välsmakande måltider. Utforska ditt bibliotek i staden.

Genom att använda dessa verktyg kan du göra näringsrik kost enklare att uppnå och samtidigt njuta av god mat. Att skapa en balanserad och hållbar strategi kommer att stödja dina mål för bättre hälsa och välbefinnande.

När vi nu startar ett nytt år tillsammans, låt oss stötta varandra till att övervinna en allt eller inget- mentalitet kring mat. Näring och välvilja över skuld är ledorden – det handlar inte om att avstå från njutning, utan om att medvetet välja vad som bäst stöder din hälsa.

Jag vill gärna höra hur du planerar att ta till dig mat och näring under det nya året.

Bästa hälsningar
Camilla

 

Hälsoklubben

Näringsfokus