7 framgångsfaktorer för optimal hälsa kvinna 40+

Kvinna40+


7 framgångsfaktorer för optimal hälsa för dig som är kvinna och 40+

1. Styrketräna
När du når åldern 25-30 börjar du tappa muskelmassa på grund av åldrandet, mellan 2,5-4 % per år. Vid 80 års ålder har du tappat ca 50 % av din muskelmassa och styrka. För att hålla dig stark och frisk samt bibehålla en god förbränning, behöver du därför träna styrka! Och du, våga ta i!

2. Ät protein
Protein är ett livsviktigt näringsämne för att kunna bygga frisk muskelvävnad, hormoner, enzymer och ett starkt immunförsvar. Och det är än viktigare när vi nått en ålder av 40+ för att åldras på ett hälsosamt, starkt och näringsrikt sätt. Bra proteinkällor är tex fisk, fågel, kött, bönor, ägg och ev. proteinpulver av bra kvalitet. Dock viktigt att tänka på att du behöver äta en varierad och näringsrik kost.

3. Rör på dig
Rörelse påverkar din hälsa i positiv riktning och bidrar till ett ökat välbefinnande. När du rör på dig regelbundet stärker du musklerna, som i sin tur skyddar dina leder och skelett. Det ökar också din rörlighet och balans som i sin tur minskar risken för fallskador och benbrott.

4. Ät mer grönsaker, frukt och bär
Kroppen behöver rätt näring för att kunna fungera optimalt. Bra kost och eventuellt vissa kosttillskott krävs för att säkerställa att kroppen har byggstenar för att skapa hormoner och signalsubstanser som är så viktiga för dig som kvinna.

5. Rörlighetsträna
Din rörlighet försämras med stigande ålder om du inte underhåller den. För att behålla rörligheten, undvika skador och ledsmärtor samt för att få ut maximal effekt av din övriga träning, behöver du rörlighetsträna. Stretching, yoga, träna med en pinne är bra rörlighetsträning. En het trend 2023 är just stretching.

6. Mindträna varje dag – återhämtning
Du är mer känsliga för stress som kvinna 40+. Förhöjda nivåer av stresshormonet kortisol är därför vanligt. Detta försämrar insulinkänsligheten och bidrar till ökad fettinlagring, framförallt runt midjan. Promenader i skogen, meditation, yoga, pilates, bara sitta tyst och stilla en stund är bra aktiviteter för att sänka dina kortisolnivåer.
Du behöver planera in återhämtning och vila i din kalender både under arbetsdagen och privat för att finna balans.

7. Sov – sömnen
Lever du med sömnbrist under en längre tid kompenserar kroppen med förhöjda stresshormoner. Detta leder till ökad fettinlagring samt att vi ofta gör sämre matval pga ökade hungerkänslor. Du behöver 6-9 timmar sömn per natt. Regelbundna sovtider är en grundsten, gå upp och gå och lägga dig samma tider varje dag, oavsett vardag eller helg och lär dig varva ner innan läggdags.

 

Optimal hälsa kvinna 40+