Träna dig stark hemma – bästa redskapen


Vad behövs för effektiv hemmaträning?

Jag har det senaste fått en hel del frågor om träningsredskap för att träna hemma. Tänker att det kan vara en efterdyning av pandemin samtidigt som jag har börjat prata mer om vikten av styrketräning när vi blir äldre.

Jag förespråkar ju egentligen att du går ut i naturen och använder de redskap som finns där, som stockar, stenar och din fantastiska kropp. Det kommer du långt med, men vill du få till snabb, smidig och enkel träning så är hemmaträning ett bra alternativ.

Träning hemma är så bra som du själv gör den, precis som med all annan träning. Den stora fördelen är att du kan spara tid och få till fler övningar. Och det finns en mängd olika möjligheter att få till effektiva träningspass på. Med några få redskap kan du träna samtliga muskler.

5 bäst träningsredskapen för hemmet

  1. Hantlar –  passar perfekt för hemmaträning. Du klarar dig långt med bara ett par hantlar och är mina klara favoriter. Du kanske redan har ett par där hemma, men dock är det vanligt att vi har för lätta vikter för att få till en bra och effektiv träning. Så det är att rekommendera att ha lite olika vikter och gärna hexagonformade som möjliggör fler övningar. Jag har en uppsättning av hantlar från 4 – 16 kg. Jag började med lägre vikter och har sedan kompletterat med tyngre efterhand.
  2. Kettlebells – är likt hantlar oerhört bra för att få till effektiv hemmaträning. Av kettlebells har jag en uppsättning från 8 – 20 kg, började med de lägre vikterna och kompletterat när jag känt behov av tyngre.
  3. Gym/fitness/pilatesboll – kärt barn har många namn… och kanske för att den är så uppskattad, av stor som liten. Ja alla kommer använda den där hemma på sitt sätt, enda nackdelen är att den tar lite plats. Den är dock mycket bra för att komma åt många små muskler som du inte visste att du hade och är bålträningens bästa vän. Du kan till exempel köra höftlyft eller planka på den och det där extra balansmomentet gör att du aktiverar fler muskler. Det ultimata träningsredskapet för styrka, balans och bålstabilitet.
  4. Träningsband – det finns många olika former av band som effektiviserar din träning hemma. Jag rekommenderar både elastiska motståndsband som du kan använda både för ben- och armträning, samt kortare och stabilare band som passar bra för effektiv benträning. En stor fördel är att de knappt tar någon plats och väger lite så bra att ta med på resan. Även här är det bra med lite olika alternativ med olika motstånd för att nå bäst effekt.
  5. Mattan – kanske det självklara redskapet, och för mig är det en stabil bas för många övningar. Knän och armbågar skonas, det blir mjukare för övningar på golv. Den ger dig även väldigt bra fäste och minskar risken för skador.

Detta var några av de redskap för hemmaträning som jag använder själv och kan varmt rekommendera. Det ger dig det som du behöver för effektiv träning. När du vill ha inspiration till bra övningar finns mängder av videor i de flesta sociala kanaler. Jag själv delar träningsinspiration för hemmaträning mestadels via min instagram @villokan_nature. Häng gärna med mig där!

//Camilla

Träning klimakteriet