, ,

Älskade julgott!

Julgodis!

Till julen gör jag det som jag gillar och mår bra av i mångt och mycket. Är svag för mörk choklad, mandel, nötter, citrus, saffran, kanel, kardemumma, lakrits och grönkål. Och tänk så mycket gott jag kan göra med det, och nu på julen njuter jag lite extra. I år blir det farligt goda dadelbollar med lakrits, nyttig ischoklad, saffransbollar, saffransbiscotti, citrus i olika varianter, nötter, och grönkålschips. Mums!

Dela gärna med dig av ditt favoritjulgodis!

  • Farligt goda dadelbollar ca 16 bollar20 färska, urkärnade, dadlar
    1 tsk salt
    3 msk kallpressad kokosolja
    1 tsk vaniljpulver
    lakritspulver (kan uteslutas eller testa istället kanel, citrusskal)
    mörk choklad att rulla bollarna i

    Lägg dadlar, salt, kokosolja, vaniljpulver, lakritspulver i en matberedare och mixa allt tills smeten blir blank och seg. Rulla smeten till små bollar. Smält chokladen i vattenbad och rulla bollarna i chokladen. Låt stelna och förvara svalt.

  • Saffransbollar ca 20 st4 dl kokosflingor
    2 ägg
    50 gram smält smör
    2 msk agavesirap (kan uteslutas)
    1 krm vaniljpulver
    0,5 påse saffran

    Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull, rör ihop kokos, vanilj, saffran. Blanda med smör och ägg. Forma till små bollar, smeten är kletig, och placera på bakplåtspapper. Grädda i ca 12-15 minuter. Gott och enkelt om du gillar kokos!

  • Nyttig ischoklad ca 45 st100 g ekologiskt kokosfett
    100 g ekologisk mörk choklad, minst 70 %

    Smält kokosfettet i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och lägg ner den i kokosfettet. Häll smeten i formar och ställ kallt. Smaksätt med din favorit, lite salt, lakritspulver, kanel, kardemumma, citrusskal. Så enkelt. Jag har i år även köpt mig en doseringstratt, kan knappast bli enklare att göra godis hemma!

  • Saffransbiscotti ca 25 st50 gram smör
    0,5 gram saffran
    2 ägg
    50 gram rörsocker
    50 gram mandel eller dina favoritnötter
    100 gram mandelmjöl
    50 gram bovetemjöl
    70 gram potatismjöl
    35 gram majsmjöl
    1 1/2 tsk bakpulver

    Smält smöret och rör i saffran. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Hacka nötterna och blanda ihop med de torra ingredienserna. Rör ner smörblandningen och de torra ingredienserna i äggsmeten. Blanda ihop till en klibbig deg. Forma i två längder och lägg på en bakpappersklädd plåt. Grädda först i mitten av ugnen i 15 minuter, 175 grader. Ta ut och skär i ca 2 cm breda skivor. Grädda ytterligare ca 30 minuter i 125 grader. Ta ut och låt svalna. Mums.