Hudvård utifrån och in

Ja för så är det, det som vi använder på vår hud påverkar vår kropp på insidan. Som jag skrev igår så är huden kroppens största organ och jobbar för att skydda oss varje dag. Därför är det också viktigt att använda bra hudvård som gynnar vår hälsa. Så för mig handlar hudvård om att ta hand om vår hälsa utifrån och in.

Bra hudvårdsrutiner handlar om att ge huden skonsam rengöring och fukt varje dag, och ansiktet behöver både morgon och kväll. Det är även viktigt att tänka på att använda solskyddsfaktor i fuktkrämen i ansiktet. De skadliga UV strålarna når oss året om.

I hudvårdsprodukter finns en mängd olika ämnen. Vissa ämnen är bra och vissa mindre bra för hudens funktion. För nästan tio år sedan fick jag information om utfyllnadsmedel och dessa finns i de flesta produkter på marknaden. Den vanligaste utfyllnaden är mineralolja, en olja som utvinns ur råolja liksom asfalt, bensin och eldningsolja. Eftersom det du lägger på huden tas upp så gör även denna olja det och den täpper även till de underliggande vävnaderna och porerna, vilket medför att hudens funktion rubbas. Ett bra exempel för att förstå detta är det klassiska cerat beroendet som de flesta känner igen, du smörjer dig om och om igen, men det blir inget bättre. Detta beror på att mineraloljan i produkten rubbar hudens egen funktion att producera eget fett vilket gör att du blir beroende av oljan. Oljan hindrar även hudens upptag av vitaminer. Mineralolja har många olika namn, de vanligaste är paraffinum liquidum, paraffin, petrolatum, vaselin. Detta är värt att läsa mer om.

Hudens pH värde är något som du också ska tänka på. Använd produkter som är pH balanserade och hudens pH ligger runt 4,5-5,5. Vatten är neutralt och ligger på 7, vilket innebär att huden är lite sur. Varför detta är bra att tänka på är för att ha rätt sorts bakterier på huden. Vid det lite sura är det en viss sorts bakterier som trivs och som jobbar för att skydda oss. Blir det för basiskt så är det andra bakterier som trivs och som kan vara skadliga för vår kropp och minskar vårt försvar. Med rätt pH värde har du ett starkt immunförsvar och du skyddar dig bättre mot solens skadliga UV strålar.

I kväll håller jag föredrag om vad som är bra att tänka på när det gäller vår hud. Är du intresserad av att komma och lyssna så är det bara att höra av dig. Fler tillfällen kommer framöver.

Kom ihåg att det är upp till dig som konsument att ta reda på vad dina hudvårdsprodukter innehåller när du vill optimera din hälsa utifrån och in.

Ta hand om dig!

//Camilla

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *