Mellanmålsutmaning

Mellis


NOVEMBER …

…mörker och kyla. Klockan har slagit 15 och du känner dig plötsligt disträ, rastlös och sugen på något sött. Känner du igen dig? Eller du kanske har PMS, är stressad eller bara sovit dåligt?

Sockersuget kommer av olika anledningar, men det finns sätt att undvika. Vanligtvis beror det på att du ätit för lite näringsrik mat. Kanske för lite i början av dagen så att ditt blodsocker ligger lågt. Eller så har du sömnbrist som tillslut leder till försämrat immunförsvar, sämre koncentrationsförmåga och till ökad hunger och sötsug, då kroppen försöker få mer energi genom att öka intaget av socker. Kroppen är ju finurlig. Och stress ökar sockersuget, då kroppen önskar mer snabb energi vid stress och flykt. Förändringarna i våra hormoner, östrogen och progesteron, dagarna före mens gör att vi får ett ökat sug efter kolhydrater och socker, vilket även kan hända om du är i klimakteriet.

Så hur kommer vi till rätta med detta? Var noga med att äta näringsrik och mättande mat under alla dina måltider. Och särskilt i början av dagen genom att äta en ordentlig frukost och lunch. När kroppen inte får tillräckligt med näring, så blir vi hungrigare framåt eftermiddagen och kvällen, och då är det lättare att sockerintaget ökar. Vi kan också tänka på att öka intaget av mineralrika födoämnen som nötter, frön, gröna grönsaker och baljväxter eftersom mineraler förbrukas vid omsättning av socker, vilket kan göra att vi har låga mineralvärden efter lång tids sockerintag.

Mellanmålsutmaning – 30 dagar

Jag gillar att ha något som jag fokuserar lite extra på varje månad som har med min hälsa att göra. Det kan vara rörelse, sömn, återhämtning, kost eller liknande. Och i november önskade ni någon forma av kostutmaning och röstade fram fokus på mellanmålet på instagram. Tack alla som engagerade sig där.

Så då hänger du med mig, eller hur?!

Vi säger att vi ska fokusera på att få in minst ett bra och näringsrikt mellanmål per dag i 30 dagar.
Och utöver mellanmålet så tänker vi på att äta näringsrik, mättande mat under alla våra måltider. Vi tänker lite extra på att få in mer grönsaker, nötter och frön, bra med proteiner och fett.

Jag kommer att dela med mig av en rad olika näringsrika mellanmål i stories på instagram och Facebook. De kommer att ligga sparade på min instagramprofil, under höjdpunkter – du vet de där små runda ringarna, märkt Mellanmålsutmaning.

Hänger du med på min fokusutmaning?

Vill du vara med så ”anmäler” du dig genom att skriva att du är med i kommentarsfältet på Instagram eller på Facebook! Bara det, eller så gör du det bara för dig själv! Jag är på! Vill du så får du gärna tagga mig på Instagram med @villokan_nature när du postar om utmaningen, bara för skoj skull, delad glädje är alltid dubbel glädje ♥️🍃

Nu kör vi en liten extra näringsrik november med fokus mellanmålet!

//Camilla