Hudvård och livsstil

Hudens åldrande beror både på genetiska faktorer och på de livsstilsval som du gör. Forskare menar att 20 % av det naturliga åldrandet ligger i våra gener, medan 80 % beror på hur du lever. Skulle detta vara sant så kan du gör mycket för att bevara en hälsosam hud och bromsa det biologiska åldrandet. Kosten och hudvårdsprodukter är en del, men det finns så mycket mer du kan tänka på för att få en frisk och stark hud och kropp.

  • Undvik mycket solande – orsakar skador i huden genom att det bildas fria syreradikaler, vilket försämrar immunförsvaret och cellens förmåga att reparera sig. Kollagen och elastin bryts ner snabbare, vilket medför att rynkor uppstår.
  • Undvik rökning – blodkärlen drar ihop sig och minskar mängden syre till kroppens organ och detta leder till att huden åldras i förtid. Rökare får lättare rynkig, läderartad hud med en gulaktig färgton och även vid rökning bildas det mycket fria syreradikaler.
  • Alkohol – gör så att blodkärlen vidgar sig istället, vilket kan ge synliga blodkärl och rödfärgat ansikte. Det gör också så att ett reparerande tillväxthormon (HGH) minskar i kroppen och som har till uppgift att hålla huden spänstig.
  • Stress – förändrar en rad hormonella och kemiska processer i kroppen som leder till minskad kollagen produktion och ökad risk för inflammationer.
  • Sömn – sov ordentligt för det är under sömnen som huden får möjlighet att återhämta och reparera sig. Vid sömnbrist bildas lätt mörka ringar kring ögonen och huden blir svullen och hängig.
  • Motion – är det bästa du kan ge din hud. Det ökar blodcirkulationen så att huden får bra med syre och näring. Träning leder till mer produktion av det reparerande tillväxthormonet (HGH). Alla kroppens organ och immunförsvaret stärks, vilket ger positiva effekter på huden, den blir fräschare och får bättre lyster. Endorfinerna som bildas vid träning stärker hudens pH-skydd, vilket leder till bättre immunförsvar.

 

Kom ihåg att det aldrig är för sent för förändring. Kroppen har förmåga att börja reparera sig när du väljer en bättre livsstil. Den kronologiska åldern kan du inte gör mycket åt, det är den biologiska åldern som du vill hålla så låg som möjligt och den går att påverka genom dessa faktorer samt med hjälp av en bra kost och bra hudvård.

//Camilla

 

 

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *