Varför behöver vi kollagen? Behöver vi kollagentillskott?


Varför behöver vi kollagen och behöver vi verkligen kollagentillskott?

Jag har tidigare skrivit kort om vad kollagen är och anledningar till varför vi behöver äta kollagen. Och nu har jag fått så mycket frågor igen om detta så nu vill jag berätta lite till mer.

Det är viktigt att komma ihåg att kroppens naturliga produktion av kollagen minskar med åldern, vilket kan påverka hälsan hos hud, leder och ben. Genom att se till att vi får i oss tillräckligt med kollagen genom kosten eller kosttillskott kan vi bidra till att stödja vår övergripande hälsa och främja ungdomlig hud, smidiga leder och starka ben.

Det är även viktigt att komma ihåg att när vi åldras minskar ofta muskelmassan och muskelstyrkan, vilket kan leda till det som kallas åldersrelaterad muskelförtvining eller sarkopeni. Således är det viktigt att när vi åldras tänka på att få i oss tillräckligt med protein genom kosten för att stödja muskelhälsa och bibehålla muskelmassa och styrka.

Och när vi pratar åldras så är det redan från 25-30-års ålder som vi behöver börja tänka extra på vårt kollagen och proteinintag.

Så varför behövs kollagen i kroppen?

 1. Hudhälsa: Kollagen är en central komponent i vår hud och bidrar till dess struktur, elasticitet och fuktbalans. Genom att bibehålla tillräckliga nivåer av kollagen kan vi främja en ungdomlig och frisk hud samt minska risken för rynkor, slapphet och torrhet.
 2. Ledhälsa: Kollagen är en viktig komponent i brosket som täcker våra leder och fungerar som en stötdämpande yta. Genom att stödja kollagenproduktionen kan vi bidra till att upprätthålla ledhälsa, minska risken för ledsmärta och förbättra rörlighet och flexibilitet.
 3. Benhälsa: Kollagen utgör en betydande del av våra ben och ger dem struktur och styrka. Genom att ha tillräckliga nivåer av kollagen kan vi främja benhälsa, förhindra benskörhet och bidra till att bibehålla starka och friska ben.
 4. Bindväv och muskler: Kollagen finns också i andra delar av kroppen, såsom bindväv och muskler, och spelar en viktig roll i deras funktion och struktur. Genom att stödja kollagenproduktionen kan vi främja hälsan och funktionen hos dessa vävnader.

Hur får vi då i oss kollagen?

Genom att äta;

 • Benbuljong – kokad på ben från kyckling, nöt, fläsk eller fisk
 • Skinn, brosk och senor från kött, fisk, kyckling
 • Bönor, äggvita, tomat, citrusfrukter, bär, ostron innehåller vitaminer och mineraler som ökar kroppens produktion av kollagen när du samtidigt får i dig tillräckligt med protein av rätt kvalitet
 • Kollagentillskott – som innehåller hydrolyserat kollagen, vilket är kollagen som brutits ner till mindre peptider för att underlätta absorptionen i kroppen

Ta en ärlig titt inåt. Hur många av oss tar verkligen tiden att koka vår egen näringsrika benbuljong? Visst, vissa kanske äter lite kyckling- eller fiskhud då och då, men är det verkligen tillräckligt? Nyligen fick jag en fråga under ett av mina föredrag: ”behöver vi verkligen äta detta varje dag, eller räcker det att ”boosta” oss då och då?” För mig är svaret kristallklart. Behöver vi mat varje dag? Behöver vi dagliga doser av vitaminer, mineraler, proteiner, fett, kolhydrater och fibrer för att upprätthålla och bygga vår hälsa? Svaret är enkelt – självklart gör vi det. Det är inte tillräckligt att bara äta sporadiskt; vi behöver ett kontinuerligt intag för att blomstra och uppnå välbefinnande. För mig handlar det om att leva fullt ut idag och vara stark, pigg och vital både nu och när vi åldras.

Är det skillnad på kollagentillskott och kollagentillskott?

Det kan vara stor skillnad mellan olika tillskott och allt vi vill är att kroppen ska kunna ta upp och distribuera kollagenet vi äter, så det gör nytta. Jag rekommendera att se över 3 olika faktorer som kan påverka:

 1. Finns forskning på slutprodukten och vad säger den? 
 2. Hur är sammansättningen i produkten? Finns t.ex. andra näringsämnen som stödjer vår egen kollagenproduktion och upptaget av kollagenet i produkten? Vilka tillsatser finns i produkten?
 3. Kan jag mäta någon form av resultat när jag ätit produkten på ett enkelt sätt?

Vill du veta mer om kollagen och kollagentillskott så hör av dig. Maila mig gärna; camilla@villokan.se

//Camilla