Omega 3

… gör dig glad läste jag nyligen i en artikel. Jag pratar alltid om vikten av bra fettsyror och i rätt balans när jag föreläser om kost, men inte så mycket om att bli glad. Tänk så mycket ett fett från framförallt feta fiskar kan göra för våra kroppar och vår hälsa, bra för våra leder, bra för hjärtat, bra för huden, och framförallt bra för vår hjärna och även då bra mot depressioner, migrän, koncentrationssvårigheter mm.

Det som gör att vi blir gladare av omega 3 är att det hjälper till att reglera nivåerna av våra må bra hormoner som serotonin och dopamin i hjärnan. Flera studier visar att du får ett stadigare humör och blir mindre deprimerad.

Men så var det det där med balansen mellan fettsyror, och då den sneda föredelningen mellan omega 3 och omega 6 som bidrar till inflammationer i kroppen. Omega 6 finns bland annat i margariner, växtoljor, nötter och frön och omega 3 då i fet fisk. I väst Europa äter vi idag 10 till 15 gånger mer omega 6 än omega 3 och i USA är siffran upp mot 20 gånger mer. På stenålderstiden åt vi ungefär lika mycket omega 3 som omega 6 då vi åt betydligt mer fet fisk och vilt kött. Idag äter vi minimalt med fet fisk och mer växtbaserade oljor och nötkött vilket skapar en obalans i kroppen mellan våra livsnödvändiga fettsyror som då kan skapa inflammationer.

Fet fisk 3-4 gånger i veckan är rekommendationen idag för att du ska få i dig tillräckligt med omega 3. Vet du med dig att du äter lite fisk och inget tillskott, rekommenderar jag dig varmt att göra detta så att du blir glad varje dag!

//Camilla

3 Kommentarer
 1. Micke says:

  Bra att ni uppmärksammar vikten av bra fettsyraprofil. Nu lanseras Europas bästa fettsyratest http://www.arcticmed.se där man kan se 24 fettsyror med ex värden på Omega-3,-6,-7,-9 transfetter samt markörer som Omega-6/Omega-3 balans, Omega-3 index, oxidativ stress samt cellmembranflexibilitet.
  /Micke ArcticMed

  Svara
  • villokan.se says:

   Tack för ditt svar, visst är detta en viktig fråga. Det låter intressant med ett test för att se hur balansen mellan de livsnödvändiga fettsyrorna ser ut. De vetenskapliga bevisen för nyttan av omega 3 fettsyror är väl erkända. Omega 3 fettsyrornas orsak och verkan på balanseringen av kroppens naturliga fettsyrafördelning, för hjärnan, hjärt- och kärlfunktion, har
   bevisats vetenskapligt många gånger om. Bland dessa funktioner fungerar fettsyrorna EPA och DHA som byggstenar för cellmembranen i alla kroppens celler, inklusive hjärncellerna. Jag förespråkar omega 3 från Krill som är ett litet kräftdjur med hög koncentration av EPA och DHA i en unik kombination. Krill har en fördelaktig biotillgänglihet som inte finns i andra fiskoljeprodukter.

   //Camilla

   Svara
 2. Sofia Bengtsson says:

  Bra skrivet och det är viktigt att förstå att det just är obalansen mellan omega 3 och omega 6 som skapar problem och inflammationer. Jag har ätit tillskott av omega 3 i många år och mår jättebra av det. Äter alldeles för lite fet fisk under veckan.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *